Er du glad i å bake og ønsker og utvide menyen? Alle som elsker og lage mat blir raskt interessert i andre lands tradisjoner og kultur for mat. Norge har mange og gode oppskrifter på søtsaker som for eksempel krembaserte desserter av bær og julekaker. Vi har likevel ikke det store utvalg i oppskrifter som land lenger sør har. I Europa finner vi gamle og omfattende tradisjoner for søte bakevarer, i land som Nederland, Belgia, Tyskland og Frankrike. Her er det et uendelig antall spennende og nye oppskrifter å prøve seg på.
Noen land, som Belgia og Nederland, har mange søtsaker som er basert på kakao og sjokolade. Belgisk sjokolade er berømt over hele verden, og regnes som den fineste av alle. Mange av oppskriftene involverer ikke en gang bruk av ovn eller steking. Mousse av lys og mørk sjokolade er en vinner i alle sammenhenger, og er enkel og lage. Her trengs ikke mange ingredienser eller forberedelser, for det eneste som tar litt tid er kjølingen og ventingen på å få smake.
I Frankrike finner man et uendelig antall varianter av søte deigvarer som er fylt med sjokolade eller syltetøy. Dette passer til kaffe og som dessert etter middag. Ferske croissanter fylt med myk sjokolade som smelter på tunga faller i smak hos alle. Man kan også bytte ut sjokoladen med krem av vanilje eller syltetøy. Et fyll av hjemmelaget syltetøy vil imponere i alle selskap. Noen ovner er spesielt tilpasset slik baking, men en vanlig ovn er nok til å få til det aller meste. Finn en ovn som passer i utvalget hos byggmax hvis du ikke allerede har en som er egnet.
Lengre sør enn Frankrike kommer man til landet som regnes for å ha verdens beste mat, nemlig Italia. Det er ikke bare pizza og pasta som er interessant og prøve seg på fra denne halvøya, for landet er jo også kjent for herlige desserter som tiramisu og isen gelato. Siden italienerne drikker mye kaffe av forskjellige sorter, har flere av de italienske dessertene og kakene en liten skvett espresso i seg. Noen bakevarer og kalde, søte retter pyntes også med kaffebønner på toppen, men dette er valgfritt. For voksne er sjokolade og kaffe en perfekt kombinasjon, men de minste foretrekker nok at dette heller erstattes med bær. Dette er fint som dekorasjon men også for smakens skyld. Bær setter en litt syrlig kontrast til den ellers så søte smaken.
De fleste oppskrifter kan varieres med skogsbær fra norske hager og natur. Bringebær og solbær passer godt til kakaobaserte bakevarer, mens blåbær og jordbær passer utmerket til oppskrifter hvor vanilje er den viktigste ingrediensen.