Kaker er godt, men ofte usunt. Ja, det er greit å være usunn i blant og spise noe skikkelig syndig. Det finnes noen knep som kan gjøre kaker litt sunnere, og her får du noen tips som kan gjøre baksten din litt mindre syndig. Vær klar over at noen endringer i oppskriften kan påvirke smaken, men det kan likevel være verdt å prøve ut noen sunnere tilsetninger i baksten din.
I mange oppskrifter kan du fint redusere mengden sukker uten at det går nevneverdig utover smaken. Start med å redusere sukkeret med en fjerdedel. Vær klar over at dette kan gjøre deigen eller røren våtere, men noen ganger kan dette faktisk gjøre en kake luftigere og bedre. Noen foreslår å bytte ut hvitt sukker med brunt sukker, men både hvitt og brunt sukker inneholder samme mengde energi, så dette gjør ikke kakene sunnere. Honning er heller ikke sunnere enn sukker, og noen er til og med allergiske mot honning. Dessuten vil honning endre smaken på baksten, så her er det en smakssak hva du foretrekker å bruke.
Du kan prøve kunstig søtstoff i baksten, men her må du velge rett type søtning. Ikke alle typer egner seg til å bake. Kunstig søtning vil dessuten gi bakverket en annen smak og struktur. Vær også klar over at kunstige søtstoff kan gi mageproblemer som oppblåsthet og diaré. Søtsmaken er dessuten mye sterkere når du bruker slike stoffer, derfor må du redusere mengden. Generelt skal kunstig søtning eller stevia blandes med eggeplommer og piskes til eggedosis dersom det benyttes egg i oppskriften. Les anvisningen på pakken eller søk på nettet for å finne ut hvor mye søtstoff du skal bruke. Mens du baker, kan du også bruke tiden til å lade opp mobilen. Med en ny iphone lader vil du oppdage at ladingen går raskere og telefonen kan bli ferdig oppladet før baksten kommer ut av ovnen. Da kan du ta bilde av kakene og legge dem ut på nettet.
Hvis du vil ha sunnere bakst, kan du også erstatte siktet hvetemel med grovere mel, for eksempel fin sammalt hvete. Da får du mer fiber i kaken, og den blir også saftigere. I noen kaker kan du benytte havregryn, men dette egner seg ikke i alle typer kaker. Mange typer bakst kan bli like god med grovt mel, men her gjelder det å smake seg fram. Du kan begynne med å erstatte litt av det siktede melet med grovt mel, og øke grovheten dersom du liker resultatet. Grovere mel gjør også kakene mer mettende.
Mange kaker inneholder smør eller margarin, og her er det ofte mulig å gjøre endringer. Du kan bytte ut alt eller deler av fettet med olje. Rapsolje er godt egnet. Noen matoljer kan gi baksten en annen smak, så her er det viktig å velge rett type olje. Olje egner seg heller ikke til kaker som skal bli tørre, for eksempel kjeks.
Baksten kan også bli sunnere gjennom å tilsette sunne ting. Du kan tilsette frukt, bær og grønnsaker i kaker. Dette kan gi litt naturlig søtning, slik at du trenger mindre sukker. Samtidig vil frukt og bær gjøre baksten saftig. Det er også populært å bake med nøtter, men vær klar over at nøtter inneholder mange kalorier, og at mange er allergiske mot nøtter.